четвъртък, 6 септември 2012 г.

Цветовете,от които отслабваме

По един цвят дневно в чинията... Това е една от модните тенденции в храненето. С тази диета, наречена хроматична, или цветова, ядем здравословно, балансирано и разнообразно, а освен това се забавляваме, пък и масата ни е красива.
Ако искате да придадете повече цвят на всекидневието си, опитайте цветовата диета. Тя е начин да се храним колкото шик, толкова и със закачка.

Принципът е прост: изберете храни с един и същ цвят за дневното ви меню и се придържайте към него.
 По този начин ще импровизирате като модерен творец, като в същото време комбинирате балансирано ястията си и включвате всичко необходимо: белтъчини, плодове и зеленчуци, без да пропускате десерта – и всичко това в една тоналност. За да постигнете истинско "едноцветно ядене", подберете покривка, цветя и свещи в същата тоналност.

Единственото, за което трябва да внимавате, е да не се редят дни в един и същ цвят.

Хубавата новина е, че макар целта при цветовата диета да не е отслабването, можете да отслабнете с по 1 килограм на седмица. Или поне така ни обещава специалистът по хранене д-р Жан-Мишел Коен. 


ОРАНЖЕВ ДЕН

ОРАНЖЕВ ДЕНТен като цвят на кайсия, кожа, гладка като праскова...
 Не е случайно, че думите, които употребяваме, за да обрисуваме хубавия тен, са имена на оранжеви плодове.

Жълто-оранжевите плодове и зеленчуци дължат цвета си набетакаротина. Когато ядем храни, които го съдържат, натрупваме тези пигменти в кожата си. Освен това бетакаротинът се трансформира в организма във витамин А. А всички знаем, че витамин А (или ретинолът) е витаминът на еластичността на кожата - този, който я прави мека като на бебе. Не напразно ретинолът е главната активна съставка на кремовете против стареене.

Друго важно откритие е, че витамин А и витамин С действат в синергия- заедно те подхранват колагена в кожата, гарантират качеството на есенциалните мастни киселини, регенерират витамин Е и способстват за абсорбирането на желязото от растителен произход.
 Това е отлично, защото в портокала, грейпфрута и мангото се съдържат и витамин С, и витамин А. Затова нека останем на жълто!

Изборът: пъпеш, кайсия, праскова, портокал, грейпфрут, моркови, манго, папая, жълти и оранжеви чушки, лимон, тиква, сладък картоф, къри, шафран...
ЗАКУСКА: Кафе, черен или зелен чай, вода, билкови чайове в неограничено количество (без захар, може да сложите синтетични подсладители), 1/2 пъпеш, 25 г холандско сирене, 1 изцеден портокал.
ВТОРА ЗАКУСКА: 2 кайсии.
ОБЯД: Салата от жълти чушки с 1 с.л. зехтин, колкото искате лимон, оцет, горчица, лук и зелени подправки, 175 г пушена треска, задушени моркови с 5 г масло, 150 г манго.
ВЕЧЕРЯ: 1 купичка супа от тиква, 100 г пушена сьомга или прясна, печена от едната страна, 1 сладък картоф с 5 г мазнина, 1 плодова салата от портокал и грейпфрут.
Забележка: Кърито и шафранът са вкусни подправки, превръщащи птичето месо в оранжево ястие, което ще ви позволи да включите бяло месо в менюто си, без да изневерявате на цветния кодекс.

ЧЕРВЕН ДЕН

ЧЕРВЕН ДЕНЦелувка, страст, кръв. И тук няма нищо случайно: червеното (а с него виолетовото и синьото) ецветът на кръвта, а оттук и на доброто кръвообращение. Този цвят е символ – нещо, което още веднъж се обяснява научно:червеният цвят се дължи на наличието на полифеноли - „вкусни“ агенти на кръвообращението,специализирани в защитата на телесните флуиди (лимфата, кръвта, гръбначния мозък). 

Впрочем червената лоза е главна съставка на почти всички тонизиращи медикаменти за вените. От друга страна, червено-виолетовите храни съдържат антоциани - много важни пигменти за зрението, за контрола на диабета и превенцията от някои видове ракови заболявания. Друга защитна субстанция е ликопенът, който се крие във варения домат, динята и розовия грейпфрут. И накрая трябва да отбележим, че червените плодове и зеленчуци преливат от киселини, които ускоряват подмяната на клетките. Не е случаен и фактът, че много кремове за кожата съдържат плодови киселини: ябълчена от червените ябълки, винена от гроздето...

Изборът: боровинки, касис, черници, малини, череши, вишни, ягоди, нар, патладжан, червена чушка, червено вино, червен боб. Да не забравяме и червеното месо, богато на желязо, както и рибата тон.

ЗАКУСКА: Кафе, черен или зелен чай, билкови чайове в неограничено количество – (без захар, може със синтетичен подсладител), 200 г ягоди, 50 г червен колбас.
ВТОРА ЗАКУСКА: 1 чаша доматен сок.
ОБЯД: Салата от 100 г цвекло, 125 г стек тартар, 2 домата на фурна, 1 чаша червено вино.
ВЕЧЕРЯ: 1 купичка гаспачо или доматен сок, 100 г печена риба тон, 1 чиния миш-маш с чушка, патладжан, домат и 5 г мазнина, 1 купичка компот от червени плодове.
Забележка: Диетата "червени плодове", много популярна в началото на 90-те години на миналия век, вече доказа, че е силно ограничена. Не се лишавайте от белтъчини, яжте червено месо, риба тон или червен зрял боб.

ЗЕЛЕН ДЕН

ЗЕЛЕН ДЕННе мислете, че ако ядете храни със зелен цвят (цвета на хлорофила), ще добиете зеленикав тен. Няма такава опасност. Освен това има многозелени храни със „защитна“ функция - държат надалеч болестите на сърдечносъдовата система. „Най-сърдечните“ ни приятели, в смисъл че намаляват съдържанието на мазнини в кръвта, са чесънът, лукът, празът, аспержите. 

Красива е компанията и на растенията от семейството на кръстоцветните - броколи, зеле, спанак и салата. Те са любими на специалистите по хранене, защото съдържат серни съединения, които при разграждане изтласкват от клетките всички токсини, натрупани от медикаменти, замърсяване на околната среда, някои лоши съставки в храните. Зелената терапия дава възможност да комбинираме на най-различни форми и вкусове – още една причина „да минем на зелено“!

Изборът: броколи, брюкселско зеле, зелено зеле, спанак, салата, сирене рокфор, магданоз, див лук, зелен боб, грах, цикория, аспержи.

ЗАКУСКА: Кафе, черен или зелен чай, вода, билкови чайове на воля (без захар, може със синтетичен подсладител), 1-2 бишкоти, 25 г сирене рокфор, 100 г  грозде (от онова, което наричаме бяло, а то всъщност е зелено).
ВТОРА ЗАКУСКА: 1 чаша сок от краставица с мента.
ОБЯД: 1 порция зелени аспержи с 1 с.л. олио, салата от варена зелена леща, запечена на скара цикория с 5 г масло, 2 плода киви.
ВЕЧЕРЯ: 1 порция карпачо, приготвено от тиквички с винен оцет, 1 с.л. олио и 25 г пармезан на фини резенчета, 1 пролетно руло (зелени зеленчуци, увити в тънка кора за баница и запържени), 1 порция броколи, плодова салата от зелени ябълки и нарязана на ситно мента.
Забележка: Не пренебрегвайте зелената леща, източник на желязо и растителни белтъчини.

ЖЪЛТ ДЕН

ЖЪЛТ ДЕНС жълто-червеникавия цвят обозначаваме зърнените храни, продуктите, които съдържат скорбяла и всички останали храни, чийто цвят варира от кафяво през охра до розово. Това безспорно е цветът на успешното храносмилане, следователно - приятелят на плоския корем.

Пълнозърнестите храни, особено богатите на растителни влакна, осигуряват безпроблемно преминаване през стомашния тракт, като в същото време защитават нашите артерии от зловредното влияние на богатите на мазнини храни.От друга страна, храните, богати на скорбяла, са шампиони във всички категории сред бавно разграждащите се захари. Казано с други думи: те са отличен източник на енергия. 

Бобовите растения пък са солидни доставчици на растителни протеини, които никога не бива да се пренебрегват, какъвто и да е цветът за деня. Добавете към това основните мастни киселини и солиден брой витамини и минерали. Жълто-червеникавият цвят обхваща най-голям брой пълноценни храни. Какво по-добро от това!
Изборът: всички зърнени храни - жито, царевица, лимец (вид пшеница), ориз, картофи, макаронени изделия, бадеми, орехи, леблебия, леща.

ЗАКУСКА:
 Кафе, черен или зелен чай, билкови чайове в неограничено количество (без захар, може със синтетичен подсладител), 2 филийки пълнозърнест хляб с мед. половин грейпфрут.
ВТОРА ЗАКУСКАДесерт със зърна (например блокче Corny).
ОБЯД: 1 салата от варена леща, 1 пъстърва, печена в хартия, 1 порция задушени горски гъби (манатарки, челадинки, печурки) с 5 г масло, 1 порция мляко с ориз.
ВЕЧЕРЯ: 1 салата от царевица с кедрови ядки, 1 печено пилешко бутче, 100 г варено жито, 1 печена ябълка.
Забележка:  Хората с по-чувствителен стомах понасят трудно голямо количество растителни влакна. Ако имате същите проблеми, предпочетете храните, съдържащи скорбяла, пред зърнените храни.
БЯЛ ДЕН

Много лесен! Белите храни съставляват една трета от нашето меню. Ние поглъщаме обилно млечни храни, богати на калций, на които дължим доброто състояние на костите си, блясъка на зъбите си, здравината на ноктите и, разбира се, гъвкавостта на сухожилията. Ето защо може да кажем, че без калций видът и стойката ни ще се направо плачевни.Някои млечни продукти, като киселото мляко, съдържат пробиотик – микроскопичната, но благотворна за стомаха ни бактерия.

БЯЛ ДЕН

Към белите храни обаче се числят и мазнините, като различните видове олио и масло. За да си съставите балансиран „бял обяд“, изберете олио от рапица или орехи, особено богати на есенциална мастна киселина, които притежават свойството да намаляват процента на лошия холестерол в кръвта. Що се отнася до маслото, освен гастрономичния интерес към него, то е единствената мазнина, която съдържа природен витамин А в съществено количество (1 мг на 100 г). Той е изключително необходим за доброто обновяване на клетките на кожата, косата и ноктите. Както може сами да се убедите, белият цвят подхожда на всеки.

Изборът: мляко, яйца, олиото (от рапица, слънчоглед, орехи, фъстъци), бяло месо, птиче месо, кокосов орех, риба, банани.

ЗАКУСКА: 
Кафе, черен или зелен чай, вода, билкови чайове в неограничено количество (без захар, може със синтетичен подсладител), 2 бишкоти с 10 г масло, парче краве сирене.
ВТОРА ЗАКУСКА: Млечен шейк с банан.
ОБЯД: Салата от печурки, 1 телешки шницел на скара, салата от бяла ряпа, 1 чаша кисело мляко с 0.1% масленост.
ВЕЧЕРЯ: 1 порция макарони с моцарела, 125 г скариди с лимон, 200 г измито кисело зеле, 200 г личи.
Забележка: Ако обичате този цвят, не се колебайте да го включите в менюто си два пъти седмично. 

0 коментара:

Публикуване на коментар