четвъртък, 6 септември 2012 г.

Спорт за красива фигура (Част 1)

Балансът между спорт, хранене и здравословни навици е ключът към здравото и красиво тяло. В спорта за удоволствие, или както по рано с право го наричахме „масов“, има много шаблони, които се спазват без да е необходимо.

Спорт за красива фигура (част 1)

Можем ли да отслабнем с гладуване 

Единственото, което постигаш с глад, е да обезсилиш организма и да го превърнеш в лесна плячка за вируси и бактерии. Най-ефикасният начин да влезеш във форма, е да работиш едновременно с уреди и да правиш аеробни упражнения. Аеробната гимнастика е създадена, за да подсили сърдечносъдовата система /дробове, сърце.../, а тежестите «подхранват» и тонизират мускулите. И, разбира се, да се храниш здравословно. Не забравяй, че за да свалиш излишните килограми, първо трябва да качиш... като създадеш мускулна маса. Здравословна храна в организма помага на тялото да бъде здраво и силно. Могат да се идентифицират 4 основни фактора, които правят от модерните хора "затлъстели модерни хора" с манталитет на терминатори, които унищожават сами себе си, без дори да си дадат време да помислят докъде води тази саморазрушителна форма на мислене! Веднага привеждам примери:

1. Изискванията на всекидневния живот никога не са били толкова високи;
2. Пренаситени сме с информация за това как да се грижим за нашия външен вид и килограми;
3. Формирала се е голяма съпротива срещу промяната в нашето общество;
4. Чувството за провал подхранва "статуквото" ни на разрушители на собственото ни здраве.


Ключът към красивата фигура

Балансът между спорт, хранене и здравословни навици е ключът към здравото и красиво тяло. В спорта за удоволствие, или както по рано с право го наричахме „масов“, има много шаблони, които се спазват без да е необходимо. Да заложим само на една физическа активност и да очакваме вълшебни резултати, не само е демотивиращо, но може да ни причини много щети. Правилното хранене, аеробните упражнения и подобряването на стойката и контрола на тялото е формулата за подобряване на нашата физическа форма като цяло... и за свалянето на килограми, разбира се!

Основните принципи на начинаещия спортист

Би било добре да се спреш на тренировъчна програма, която да балансира между аеробни и мускулни упражнения, както и да набляга на правилното хранене. В мига, в който успееш да подредиш адекватно тези три елемента, ще си дадеш сметка че вече притежаваш една доста ефективна тренировъчна програма. Тичане, плуване, каране на колело са задължителни елементи в ежедневието на активния и хармоничен човек. Най-важното обаче си остава постоянството с каквото и да се захванете (спортуване минимум три пъти в седмицата) с интензивност според моментното физическо състояние.

Спорт за красива фигура (част 1)Съществува един фундаментален аспект, с който не се съобразява нито един от начинаещите любители-спортисти, и това е разтягането. Има голямо разнообразие от упражнения, но най-важни си остават тези, които работят за основнитемускулни групи – крака, гръб, гърди и рамена. Хубавото на разтягането /ако ви харесва повече и протягане може да го наречете/ е, че е лесно за правене и може да се практикува на кое да е място. Идеалният вариант е да се разтегнеш веднага след като си приключил с ежедневните упражнения, докато мускулите все още са «топли», но никога не бива да «дърпаш» повече от необходимото. Разчитай на собственото си усещане и така ще избегнеш контузии. Ако имаш болки в определени части от тялото, би било добре за ги «загрееш» преди физическите упражнения.

Относно храненето, всички сме наясно, че тялото има нужда от гориво, за да функционира добре. Какво означава това? Че когато дойде време да избираме продуктите, с които да се храним, те трябва да имат висока хранителна стойност (витамини, протеини, минерали), но да не съдържат много калории. Също така е добре да приемаме малки количества, но често. Като минимум 5 пъти на ден. Тайната се крие в това всеки ден да се консумират храни с нисък гликемичен индекс, комбинирани и разпределени правилно в рамките на денонощието. Ястия с нисък гликемичен индекс са например зелените салати, зеленчуците без сос, печено говеждо месо, пълнозърнеста паста със зеленчуци или морски дарове (отново без сосове), месо на скара (без сосове) или печени, задушени миди, миди с чесън и билки, гаспачо, таратор, напитки без алкохол и др. Всичко, което може да се приготви в тиган WOK е добра храна за спортисти.

0 коментара:

Публикуване на коментар