петък, 31 август 2012 г.

5 храни, които ще подобрят паметта ви




Началото на новата учебна година наближава, а с нея идват и уроците, които по една или друга причина ви е трудно да запомните. Ако искате да подобрите оценките си в училище, може би ще ви бъде от полза да научите, кои храни могат да подобрят паметта ви:

1. Риба

Рибата, особено по-мазната, е богата на Омега-3 мастни киселини, които играят съществена роля за функционирането на мозъка. Тъй като тялото не може само да произвежда тези незаменими мазнини, вие трябва да си ги набавяте с храната.

Освен в рибата, значителни количества Омега-3 мастни киселини се съдържат и в ядките, соята, лененото семе и пълнозърнестите продукти.


2. Червени боровинки

Червените боровинки са не само богати на куп витамини, но и оказват благоприятно въздействие върху мозъка. Доказано е, че редовната им консумация предпазва мозъчните клетки от свободните радикали и подобрява паметта.

Не са за пренебрегване и полезните свойства на ягодите, къпините, малините и черешите, които също имат действието на мощни антиоксиданти.


3. Ябълки

Многобройните ползи на ябълките за здравето за безспорни. Наскоро обаче учените откриха и друго благоприятно въздействие на вкусния плод – той подобрява дейността на мозъка и намалява риска от развитието на Алцхаймер.


4. Бобови култури

Бобовите култури са богати на Витамин B1, който е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка. Освен това съществуват редица изследвания, които доказват, че Витамин B1 гони депресията и други психически разстройства, които са виновни за влошаването на паметта.

 5. Яйца

Яйцата, и по-специално жълтъците им, са един от най-добрите източници на Витамин В4, който се свързва с подобряването на умствените възможности.


0 коментара:

Публикуване на коментар